Multisport Kids Toer

De Multisport Kids Toer is een reeks van laagdrempelige triatlon- en multisportevents voor kinderen vanaf 6 jaar.

De events bestaan uit een combinatie van 2 of meer sportdisciplines met afstanden die rekening houden met de ontwikkeling van het kind. Het aanbod ondersteunt de brede motorische ontwikkeling, wat cruciaal is voor jonge kinderen en de start kan betekenen van een gezonde en levenslange sport- en bewegingsparticipatie. Centraal hierin is plezierbeleving dus Fun is dan ook één van de kernwaarden van deze Kids Toer.

De Multisport Kids Toer wordt voornamelijk georganiseerd door erkende jeugdclubs of in de buurt van een jeugdclub. Het event is op die manier een perfect moment om kinderen te laten proeven of initiëren in de sport, wat op termijn kan resulteren in instroom binnen de club.

Uiteraard kan elk kind deelnemen aan deze Kids Toer. Wie aan meerdere proeven deelneemt, wordt op het einde van het seizoen uitgenodigd op een slotevent en wordt extra in de watten gelegd!

Multisport

Tijdens deze Kids Toer kunnen kinderen op verschillende locaties proeven van diverse triatlon- of multisportformats en dit binnen een goede en veilige organisatie. Hierbij worden minstens 2 sportdisciplines (zwemmen, fietsen, lopen maar ook andere) gecombineerd. Deze proeven kunnen opeenvolgend zijn (de atleet wisselt na de eerste proef en doet onmiddellijk de tweede proef) of kunnen los van elkaar georganiseerd zijn. De wedstrijden kunnen doorgaan in het zwembad of in open water, het fietsen gebeurt op een hindernissenparcours of in het bos, lopen op de piste of in de natuur, … er is met andere woorden voor elk wat wils.

Afhankelijk van de organisatie, kunnen verschillende leeftijdscategorieën of jongens/meisjes in een reeks worden samengevoegd of opgesplitst. De afstanden kunnen ook verschillen per organisatie. Om rekening te houden met de ontwikkeling van het kind; zijn er algemene richtlijnen opgesteld naar maximum afstanden (zie hieronder). Uiteraard is de biologische ontwikkeling per kind anders maar ook ieder parcours is anders; daarom moet de aandacht van zowel de ouders, organisatie, trainers of andere betrokkenen gericht worden op onderstaande 4 pijlers:

  • Fun
  • Beleven
  • Samen
  • Leren

Algemene richtlijnen voor afstanden binnen de Multisport Kids Toer:

Leeftijd* Zwemmen Fietsen (gewoon of MTB) Lopen
6-8 jaar (kids 1) 50-100m 2km 500-750m
9-11 jaar (kids 2) 100-150m 3km 750-1000m
12-15 jaar (jeugd C-B) 200-300m 4-5km 1500-2000m

 

*Leeftijden worden bepaald op basis van het jaar waarin men geboren wordt.

Organisatoren kunnen hier de conceptfiche downloaden.

 

Fair Play

Triatlon doe je niet alleen maar ook samen!

Lotto en Triatlon Vlaanderen gaan samen voor een sterk fair play klimaat. Dat wil zeggen dat we van jongs af aan sportende kinderen stimuleren om het spel eerlijk te spelen, om respectvol met fouten (van jezelf of een ander) om te gaan en integriteit te leren waarderen.

Daarom worden de kinderen op evenementen begeleid door een Fair Play steward die vooraf de sportiviteit en veiligheid van de omgeving gaat toetsen en tijdens het event instaat voor een vlot verloop en positieve sfeer. Indien nodig kan de steward ook de kinderen bijstaan zodat ze hun proef succesvol en met veel plezier verder kunnen afwerken.

De organisatie van het kids event en de afvaardiging van de steward is in handen van de jeugdclub en komt voort uit heel wat passie en engagement voor de triatlonsport. Hun inzet verdient dan ook alle vertrouwen en respect, laten we dat vooral niet vergeten!

Overzicht Multisport Kids Toer 2018

Datum Locatie Format Afstanden
21/01 Eeklo Run & Bike 6-12j en 13-15j
04/2 Bree Winterzwemloop Verschillende afstanden vanaf 6j
25/2 Grimbergen Winterzwem- en loop Verschillende afstanden vanaf 6j
18/3 Antwerpen Run-bike 6-9j en 10-11j
25/3 Tongeren Lentezwemloop Verschillende afstanden vanaf 6j
8/4 Aarschot Swim & Run Verschillende afstanden vanaf 6j
22/4 Ruddervoorde Duatlon 600m/3km/600m, vanaf 7j
1/5 Oostkamp Zwemloop Verschillende afstanden vanaf 6j
6/5 Beveren-Waas Zwemloop Verschillende afstanden vanaf 6j
6/5 Maasmechelen Zwemloop Verschillende afstanden vanaf 6j
20/5 Hofstade Zwemloop Verschillende afstanden vanaf 6j
20/5 Sint-Laureins Kids Triatlon Verschillende afstanden vanaf 6j
21/5 Izegem Zwemloop Verschillende afstanden vanaf 6j
30/5 Bilzen Kids Cross Triatlon Verschillende afstanden vanaf 6j
3/6 Vilvoorde Kids Triatlon 6-9j en 10-11j
10/6 Geraardsbergen Zwemloop (indoor & open water) Verschillende afstanden vanaf 6j
10/6 Retie Kids-ouder duatlon 800m/5km/800m, vanaf 8j
17/6 Antwerpen Kids Triatlon Verschillende afstanden vanaf 6j
2/9 Tongeren Zomerzwemloop Verschillende afstanden vanaf 6j
23/9 Lille Fun Cross Triatlon (individueel of trio) 100m/3km MTB/1,5km
30/9 Wilrijk Zwemloop Verschillende afstanden vanaf 6j

 

Inschrijven voor deze events kan via bovenstaande links of de algemene 3Vl-kalender. Heb je een 3Vl-licentie? Gebruik die dan zeker om je in te schrijven (of schrijf rechtstreeks in vanuit je 3ntrance-profiel).

Vragen over de Multisport Kids Toer? Contacteer ons via events@triatlon.vlaanderen.