Jeugdclubs

Een kwalitatieve jeugdwerking vormt de basis van elke sport. Investeren in jeugd en een degelijke jeugdopleiding zouden prioriteit moeten zijn voor elke sportclub, zo ook voor de triatlon- of multisportclub. Triatlon heeft daarbij een unieke troef, namelijk dé 3 basissporten die alle kinderen moeten aanleren. Welke ouder wil zijn of haar kind niet zo breed mogelijk vormen? Welke ouder is niet op zoek naar zwemlessen? Bij de triatlonclub vind je alle basisvaardigheden, van zwemmen over lopen en springen tot zelfs fietsen onder één dak. 

Momenteel zijn er een 20-tal clubs met een gestructureerde jeugdwerking (zogenaamde “sterrenclubs” met een jeugdlabel), een overzicht kan je hier terugvinden. Maar triatlon zit in de lift, dat merken we aan de clubs die jaarlijks een ledenstop moeten invoeren om niet bedolven te worden onder jeugdleden. Dit wil zeggen dat er nood is aan bijkomende clubs met een degelijke jeugdwerking!

Waarom starten met een jeugdwerking horen we jullie denken?

  • Er is geen zwemwater ter beschikking
  • We vinden geen opgeleide trainers
  • Hoe moeten we er aan beginnen?
  • We hebben geen (financiële) middelen

We proberen jullie toch te overtuigen!

  • Zwemwater is inderdaad een groot probleem. Toch zijn er vaak mogelijkheden: de hele vroege uren (rond 16u – 16u30) die voor volwassenen niet haalbaar zijn. Een ondiep instructiebad waar de eerste zweminitiatie zeker kan plaatsvinden! Informeer zeker bij je zwembad naar de mogelijkheden of probeer een samenwerking op te zetten met een zwemclub in de buurt.
  • Zwemwater, check! Maar wie gaat dan die (vroege) zwemtrainingen geven? Verschillende trainers studeren nog of staan in het onderwijs. Dankzij hun onregelmatige lesuren, kunnen zij vaak tijdig aanwezig zijn. Hoe beginnen we eraan? Er zijn 2 mogelijkheden:
    • De huidige trainingsgroepen (meestaml +18j) laten ‘verjongen’ door de oudste jeugd (17-18j) er bij te nemen.
    • Je kan ook beginnen bij het begin, wat zoals vaak de beste optie is. Pols bij je volwassen atleten of hun kinderen niet willen proeven van triatlon en start met een kleine groep.

Aanvullend op de triatlontrainingen kunnen clubs ook Multimove aanbieden. Multimove is een project gesteund door de overheid dat brede motorische vorming stimuleert bij kinderen vanaf 3 jaar. Sluit dat niet perfect aan bij de triatlonclub? Deze Multimove kan helemaal binnen de triatlonwerking ingebouwd worden. Zoals de jeugdwerking van Zwevegem (NLT) en Vilvoorde (TRIBE) die een heus Multiwatermove-project hebben gelanceerd. Multimove is een handige manier om met jeugdwerking te starten waarbij de opleiding van lesgevers en lessenpakketten zijn voorzien!

Start met jeugdwerking en laat je inspireren door het jeugdfonds

In samenwerking met de Vlaamse Overheid heeft de VTDL een jeugdfonds dat clubs inhoudelijk en financieel wil ondersteunen in het opstarten/onderhouden van jeugdwerking. Het concept en de inhoud van het jeugdfonds wordt vanaf 2018 grondig gewijzigd. Eind september 2017 verschijnt meer info op deze website.

Ben je toch al benieuwd of heb je extra vragen omtrent jeugdwerking, het op poten zetten van Multimove of andere samenwerkingen, dan kan je steeds terecht bij de club manager.

Het jeugdproject van de VTDL wordt mee ondersteund door de Vlaamse overheid en de Nationale Loterij.