Jeugd

Ben je als jonge sporter geïnteresseerd om te proeven van het triatlon- of multisportaanbod en dat op eigen maat? Dan kan dit!

Wie op een duurzame manier de sport wil beoefenen, kan aankloppen bij één van onze jeugdclubs met een kwalitatief aanbod voor jonge sporters. Op dit moment zijn er ook 2 clubs (in de regio’s Zwevegem en Vilvoorde) die zich met het project Multimove focussen op een brede motorische ontwikkeling van de jongsten (3 tem 8 jaar).

Wie tegelijkertijd ook eens wil proeven van een “wedstrijdgevoel”, kan dit uitproberen op de verschillende events waarbij er steeds rekening wordt gehouden met de leeftijd van de kinderen wat betreft de afstanden die worden afgelegd. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden:

 • Vanaf 6 jaar kunnen jonge sporters meedoen aan jeugdzwemlopen (zie verder hieronder), hier is zelf een circuit voor georganiseerd waarbij men een naturaprijs kan ontvangen na 5 deelnames
 • Tussen 6 en 12 jaar worden verschillende formules georganiseerd (zwemlopen, triatlon/duatlon 4 fun, run&bike, …) waarbij kinderen op een recreatieve manier in aanraking komen met de sport. Hier is geen competitie maar telt vooral het deelnemen en de FUN!
 • Vanaf 12 jaar zijn er ook wedstrijden en kan men bijvoorbeeld deelnemen aan een triatlon of duatlon met aangepaste afstanden

Alle info over de verschillende wedstrijden kan je hier vinden, sorteer per discipline of leeftijd om gericht te zoeken.

Wedstrijdaanbod jeugd

Wie tussen 6 en 15 jaar oud is, kan al proeven van laagdrempelig wedstrijdaanbod via de jeugdzwemlopen. Hier wordt per categorie (per 2 jaar) eerst een afstand gezwommen (meestal in zwembad), daarna loopt men naar een wisselzone, kleedt men zich om en loopt men vervolgens een specifieke afstand volgens leeftijd. Hieronder een overzicht van de afstanden en wedstrijden. Wie beschikt over een wedstrijdlicentie (kids of jeugd) kan vanaf 5 deelnames opgenomen worden in de eindranking en ontvangt een naturaprijs op het einde van het seizoen!
Leeftijd Categorie Zwemmen Lopen
6-7 jaar M/F 06 50m 500m
8-9 jaar M/F 08 100m 750m
10-11 jaar M/F 10 150m 1.000m
12-13 jaar M/F 12 200m 1.500m
14-15 jaar M/F 14 250m 2.000m
Wedstrijden binnen het jeugdzwemloopcircuit 2017:
De Lotto Jeugdcup (destijds Nationaal Jeugdcircuit) is een nationaal deelnamecircuit voor kinderen vanaf 12 jaar. Dit zijn jeugdwedstrijden, zowel in Vlaanderen en Wallonië waar iedereen kan aan deelnemen. Kinderen die echter ook een jeugdlicentie hebben bij een Vlaamse (VTDL) of Waalse (LBFTD) club, komen ook in aanmerking voor een ranking, waarbij op het einde prijzen worden uitgedeeld voor de eerste 5 per categorie & geslacht. Hieronder alvast de voorwaarden: Lotto Jeugdcup Triatlon:  Om in de eindranking opgenomen te worden, dient men in de uitslag van minstens 5 wedstrijden voor te komen, waarvan minstens 2 in het andere landsgedeelte (dus voor VTDL-leden in Wallonië). Echter, tijdens het wedstrijdseizoen is de jeugdtriatlon in Oupeye weggevallen, hierdoor moet men aan minstens 4 wedstrijden (waarvan 1 in het andere landsgedeelte) deelgenomen hebben voor opname in de ranking. Voor de podiumplaatsen komen wel nog de 5 beste resultaten in aanmerking (en dus ook hebben deelgenomen in beide landsdelen). De punten op het BK tellen mee voor 125% waardoor de deelname hier een meer belangrijke functie krijgt.
 • 30/04 Doornik
 • 21/05 Seneffe
 • 28/05 Zwevegem
 • 29/07 Sint-Laureins (BK)
 • 19/08 Weiswampach
 • 26/08 Viersel
 • 10/09 Brugge
 • 17/09 Mechelen
 • 23/09 Oupeye
Lotto Jeugdcup Duatlon:  Om in de eindranking opgenomen te worden, dient men in de uitslag van minstens 3 wedstrijden voor te komen, waarvan minstens 1 in het andere landsgedeelte. Ook hier tellen de punten op het BK mee voor 125%.
 • 26/03 Geluwe
 • 9/04 Verlaine
 • 16/04 Ruddervoorde
 • 23/04 Braine (BK)
 • 3/09 Waardamme
Meer info over de puntentelling van de Lotto Jeugdcup vind je hier De inschrijvingen voor de Vlaamse wedstrijden verlopen via 3ntrance, voor de Waalse wedstrijden verlopen deze via de specifieke websites van de organisaties.
Iedereen kan deelnemen aan jeugdwedstrijden maar in bepaalde gevallen nemen ook meer competitieve jeugdatleten deel, die ook trainen in een triatlonclub. Toch is er ook een recreatief aanbod (fun), zoek deze op voor de betrokken leeftijdscategorie via onze kalender of informeer via events@triatlon.vlaanderen indien je specifiek op zoek bent naar een formule. Alvast veel succes!